Reuzen

Géants

Vrijwel elke stad of dorp in Noord-Frankrijk heeft zijn eigen reus! In totaal gaat het om bijna 300 reuzen. Ze zijn het symbol van een stad of wijk. Het zijn echte modelburgers die deel uitmaken van het collectieve geheugen.Bij elk feest of carnival gaan ze voorop in de stoet. Ze kunnen wel 8 meter hoog zijn en worden gedragen door sterke mannen en vrouwen.

Sinds november 2005 behoren vier reuzen tot het werelderfgoed van de Unesco: de Gayant familie van Douai en Reuze Papa en Reuze Maman van Cassel. Elk jaar opnieuw gaan ze voorop in de feesten. Andere bekende reuzen zijn Martin et Martine in Cambrai, Binbin in Valenciennes, Bimberlot in Le Quesnoy, Gargantua in Bailleul, Jean le Bûcheron in Steenvoorde en Henri le Douanier in Godewaersvelde.

De traditie van de reuzen gaat ver terug in de tijd, zo rond de 16de eeuw. Ten tijde van de Franse revolutie verdween een groot aantal reuzen, maar vanaf het begin van de 20ste eeuw herwinnen de reuzen aan populariteit.  De Noord-Fransen zijn dan ook gehecht aan deze torenhoge personages. De reuzen leiden een echt leven, ze groeien, trouwen en krijgen kinderen…

Jaarlijkse reuzenoptochten

  • Baiileul - Gargantua (Weekend rond vette dinsdag)
  • Cassel – Reuze Papa en Reuze Mama (zondag voor vette dinsdag en paasmaandag)
  • Douai – familie Gayant (2de weekend juli)
  • Le Quesnoy – Bimberlot (laatste weekend juli)
  • Valenciennes –Binbin (eind augustus)

Twee Franse website met een schat aan informatie over de reuzen.