Tentoonstellingen zomer 2013

15 Noord-Franse musea nemen deel aan de speciale museumactie van de Toerisme Noord-Frankrijk. Op vertoon van een kortingsbon in de toeristische gids krijg je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1. Geldig tot februari 2014. Hier vind je meer info over deze actie.

Traits de genie

tot 22 juli

Traits de genie, Raphaël - Botticelli- Michel-Ange - Dürer - Poussin

Paleis voor Schone Kunsten, Lille

Chevalier Wicar (1762-1834) schonk een grote collectie tekeningen aan de stad Lille. Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de geboorte van Wicar toont deze expositie ruim 200 meesterwerken, van de renaissance tot de 18de eeuw. Ze wordt aangevuld met nieuw werk van de hedendaagse kunstenaar Ernest Pignon-Ernest die de dialoog aangaat met de bestaande collectie.

www.pba-lille.fr

--------

bavay forum

tot 27 augustus

Op reis door de collecties van Bavay, archeologische vondsten van 1780 tot 1976

Forum Antique, Bavay

Voor het eerst in de geschiedenis worden alle voorwerpen die op de plek van het oude Bagacum werden gevonden tentoongesteld.

Ze geven hun verhaal over het leven rond dit marktplein en de ontwikkeling van de archeologie.

--------

fruhtrunk

tot 8 september

Günter Fruhtrunk, de levende schilderkunst

Museum voor Schone Kunsten, Cambrai

Expositie met werken op groot formaat van Günter Fruhtrunk (1923 – 1982) uit de jaren 50 tot 70. Deze geometrische en abstracte kunstenaar zorgde ervoor dat de kleuren in elkaar overliepen en hij wekte de illusie op dat de oppervlaktes bewogen.

jackie Matisse

tot 13 september

Jacqueline Matisse

Matisse Museum, Le Cateau-Cambrésis

De kleindochter van Henri Matisse exposeert haar hedendaagse werk in het

museum dat door haar grootvader werd opgericht.

museematisse.cg 59.fr

--------

laac

tot 15 september

Poëtische voorwerpen

LAAC, Duinkerke

100 jaar nadat Marcel Duchamp readymade kunst maakte, presenteert deze expositie de manier waarop kunstenaars een alledaags voorwerp als een kunst presenteren. De hoofdmoot van de werken dateert uit de jaren 60 en 70. Zij worden gespiegeld aan werken uit de jaren 20 en hedendaagse kunst. Werken van Marcel Duchamp, Kurt Schwitters, Man Ray, Arman, Jean Tinguely…

--------

famars

tot 16 september

Famars, stad van de oudheid en oorsprong van valenciennes

Museum voor Schone Kunsten, Valenciennes

Van Famars is sinds de 17de eeuw bekend dat het al in de oudheid een stad was. Fanum Martis trekt tal van oudheidkundigen en archeologen aan die er op zoek gaan naar tastbare bewijzen. Die zoektocht gaat ook nu nog steeds door. In de 3de eeuw strekte destad zich uit over 150 hectare en had het een badhuis en theater. Voor het eerst worden alle voorwerpen die bij de opgravingen zijn gevonden tentoongesteld. Ze geven een beeld van het dagelijks leven van het begin van de 1ste eeuw tot de 5de eeuw n.C.

--------

LaM-Invitation-corpssubtils_Page_1

tot 29 september

Corps Subtils

LaM, Villeneuve d’Ascq

Buitengewone collectie Oosterse Art Brut. Ruim 350 werken uit de Indiase kunst uit de verzameling van Philippe Mons, psychiater en yoga-instructeur. 

www.musee-lam.fr

--------

manierisme

tot 29 september

Schatten van maniërisme in Vlaanderen

Musée de Flandre, Cassel

Nooit eerder is een dergelijk schitterend geheel van ruim 90 meesterwerken bijeengebracht met 16de eeuw meesters als Pieter Coecke van Aelst (1502 – 1550) en Pieter Aertsen (1508 – 1575). Alle werken zijn afkomstig uit een privé-collectie en nooit eerder getoond aan het publiek. Vanuit een

gedurfde visie worden talrijke factetten van de Vlaamse maniëristische schilderkunst belicht. Het maniërisme is niet enkel een beweging, maar een stijl. Een nieuwe wereld wordt geschapen, poëtisch en extravagant, waar het werkelijke en fantastische samenkomen.

museedeflandre.cg59.fr

--------

sars poteries

tot 25 november

les bousillés de Sars-Poteries, de creaties van de glasblazers

Glasmuseum, Sars-Poteries

Het glasmuseum grijpt terug op haar ontstaan en laat meer dan 200 creaties zien die de glasblazers in hun vrije tijd maakten, zoals een suikerpot een monumentale olielamp of een inktpot. Deze kleine meesterwerken zijn een getuige van de creativiteit en vakkennis van de glasblazers uit de 19de eeuw. Het zal een van de laatste exposities zijn in het huidige glasmuseum, de oude directeurswoning van de glasfabriek.

--------

mijn maquette

tot 31 december

De mijnen in maquettes

Historisch Mijncentrum, Lewarde

De mijnbouw is altijd een inspiratiebron geweest voor maquettebouwers. Vaak gaat het om gepassioneerde autodidacten die zelf kompels zijn geweest. Aan de hand van de maquettes voel je de hechte band die ze hebben met hun oude beroep en ze laten zo een vervlogen verleden opnieuw tot leven komen. De gedetailleerde maquettes zijn van hout, metaal, karton, lucifers of van lego.

www.chm-lewarde.com

Op vertoon van een kortingsbon uit de toeristische gids heb je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1!
img