het vergeten front

Ontdek te voet of op de fiets verhalen die 100 jaar na dato nog steeds beroeren in een stuk vergeten front net over de grens in Noord-Frankrijk.

Mademoiselle from Armentières

Armentières was een industriestad die tijdens de oorlog gedurende korte tijd bezet werd door de Duitsers, maar heroverd werd door de Britten. Als Brits kwartier was er een zekere rust, maar voorbij de achtertuin was er de hel van de loopgraven. Het is ook de stad van het liedje ‘Mademoiselle from Armentières’, oorlogshit in de loopgraven. Tegen het einde van de oorlog werd de stad zo goed als volledig vernield en nadien heropgebouwd in Vlaamse renaissancestijl.

Wandelen: Download hier een 9,2 km lange wandeling  in Armentières rond het thema oorlog en wederopbouw
Fietsen: Bij de Dienst voor Toerisme kun je een routebeschrijving krijgen van de bewegwijzerde 30 km lange fietsroute 'From nursey to battlefields' rond Armentières.

armentieres

Fromelles, het Verdun van de Australiërs

De Slag bij Fromelles in 1916 is een van de zwartste oorlogsbladzijden voor het Brits Gemenebest en Australië in het bijzonder. De koloniën beschouwden het als een plicht en een eer om hun moederland te helpen in oorlogstijd. Sommige soldaten hadden er zelfs een leugentje om bestwil voor over en deden zich zowel ouder als jonger voor om toch naar het front te mogen gaan. De Australische en Britse troepen worden op 19 en 20 juli gemaaid door het Duits mitrailleurvuur wanneer ze het niemandsland betreden. Een bloedige mislukking, want in een etmaal tijd raakten in Fromelles 5500 Australische, 1500 Britse en 1600 Duitse soldaten gewond, gedood en vermist.De meeste gesneuvelde soldaten werden door in massagraven begraven.

In 2007 werd in het gehucht Le Bois des Faisans een ‘vergeten graf’ teruggevonden. Na DNA-onderzoek konden 50% van de vermisten geïdentificeerd worden. De stoffelijke resten werden in 2010 herbegraven op een nieuwe begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission. De laatste begraafplaats van WO 1. Begin juli 2014 opende naast deze begraafplaats het ‘Musée de la Bataille de Fromelles’. Dit museum vertelt over de slag, de identificatie van de lichamen en het lot van de soldaten.

www.musee-bataille-fromelles.fr

Het museum is een ideaal startpunt voor een wandel- of fietstocht.
Wandelen: Download hier een 11 km lange wandeling  in het spoor van de australische soldaten
Fietsen: Download hier een 37 km lange fietstocht  in het land van Weppes rond verschillende bunkers uit WO1

fromelles museum

Bailleul, achter de linies

In Bailleul, dat na WO 1 als Vlaamse feniks uit de as herrees, vindt in het Museum Benoît-De-Puydt tot eind september een speciale expositie plaats. «1914-1917. Belle achter de linies. Een moeder schrijft naar haar zoon aan het front...» Zeven brieven brengen zeven verschillende thema’s ter sprake: de Duitse bezetting, de vrouwen, de economische situatie, de beperkingen, het front, de aanwezigheid van Britse troepen en ten slotte de kinderen. Door de brieven krijgt deze dramatische geschiedenis een zeer persoonlijk tintje. Verder kun je door Bailleul een erfgoedwandeling maken langs de heropgebouwde gevels.

Bezoek de tentoonstelling met korting met de bonnen uit de reisgids ‘Op stap in Noord-Frankrijk’.  

bailleul expo WO1

Andere routes rond WO-1 vind u terug op www.wegenvanherdenking-noordfrankrijk.com

img