Wandeling - Hoogtepunten van Lille

In een uur tijd een aantal hoogtepunten van Lille verkennen? Je in Franse én Vlaamse sferen wanen, de mix van oud en nieuw aan den lijve ervaren? Vanaf het stationsgebied voert deze wandeling je in zo'n 3 km door deze stad vol contrasten.

kaart wandeling hoogtepunten lille

gare euralille

gare lille flandres

vieille bourse

lille grand place

notre dame treille

hospice comtesse

parc matisse

 
  • 1. We beginnen bij het station Euralille. Œ  Loop langs de tulpen van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, een herinnering aan Lille2004, toen Lille de Culturele hoofdstad van Europa was. Wandel in de richting van het moderne winkelcentrum Euralille.
  • 2. En daarna richting het station Lille Flandres.   De voorgevel van dit station is de vroegere voorgevel van het station Gare du Nord in Parijs. Wandel de Rue Faidherbe in, deze avenue met Franse allure leidt naar het centrum .
  • 3. Op het einde van deze straat vind je aan je rechterkant de Opera, een pompeus gebouw van begin de twintigste eeuw. Loop eens naar binnen en ontdek er de prachtige gallerijen van waaruit je het centrum van Lille kan zien. Tegenover de Opera is de Oude Beurs of 'La Vieille Bourse' Ž waar op het binnenplein boeken worden verkocht. Ze is een parel van de zeventiende eeuwse Vlaamse architectuur met tal van details in de gevel. Steek het binnenplein over en je komt uit op de Grand'Place. Dit plein is het ontmoetingscentrum van de stad waar mensen afspreken rond de fontein. Wie op zoek is naar toeristische info komt via het straatje links met aan weerzijden terrasen uit bij de Dienst voor Toerisme/VVV .
  • 4. Maar voor onze wandeling loop je terug richting de oude beurs. Via een smal steegje loop je in de richting van het markante belfort van de Kamer van Koophandel. Ga linksaf en via de Rue Lepelletier stap je op het kruispunt met de Rue Basse de oude stadswijk Vieux Lille in. Je vindt hier veel fraaie kleine boetiekjes. Steek de Rue Basse over en loop in de richting van de Parvis de la Treille.
  • 5. Zo kom je terecht op een open plein omgeven door kleinere winkelstraatjes.  Midden op het plein prijkt de statige kathedraal Notre-Dame de la Treille. Met de bouw van deze kathedraal werd gestart in de negentiende eeuw, maar de voorgevel is pas in de jaren negentig afgewerkt.   Platen marmer geven de kerk buiten een moderne aanblik, binnen laten deze marmerplaten licht door, met een oranje doorschijn.
  • 6. Ga links van de kerk in de richting van een smal steegje.   Je komt uit op de Place des Oignons ‘met haar typisch Frans-Vlaams estaminet. Loop vervolgens door de rue de Pétérinck richting de Rue de la Monnaie.
  • 7. Op de hoek rechts vind je een bakker die de Merveilleux de Lille verkoopt, dit meringue gebakje is een specialiteit van Lille. Rechts de Rue de la Monnaie in langs het Musée de l'Hospice Comtesse. Dit voormalige hospitaal gesticht in de dertiende eeuw herbergt het stadsmuseum. Loop de Rue de la Monnaie uit tot aan de kruising met de Rue Saint-Jacques.De wandeltocht verandert van karakter.   Hier lopen we een in een typische Rijselse winkel-woonstraat die overloopt in de Rue des Urbanistes. Hier geen Vlaamse architectuur, maar jaren zestig en zeventig flats die je aanstaren.  
  • 8. Je komt stilaan weer in de buurt van het Euralille district.  Op het eind van de jaren 80 ontwierp Rem Koolhaas deze wijk om en rond het gloednieuwe station Lille Europe.   Stukken grond die gewonnen werden van oude industrie werden terug gegeven als park en als dienstengebouwen.   Loop het Parc Matisse “ door en op het einde zie je de skyline van het nieuwe Lille met  ‘de schoen' van Christian de Portzamparc en winkelcentrum getekend door Jean Nouvel. Deze kern van de jaren 90 is de voorbije tien jaar aangevuld met een gordel van nieuwbouw van Oost naar West. Een evolutie die je - als de shoppers op zich laten wachten - nog rustig kan bekijken in het kleine centrum voor architectuur en urbanisme dat je kan vinden onder het Le Corbusier viaduct. 
Deze wandeling gedaan en iets te melden? info@opstapinnoord-frankrijk.com
img