Verborgen Passies

tot 4 januari 2015

VERBORGEN PASSIES, TRIPOSTAL IN LILLE 

In de streek rond Kortrijk zijn heel wat kunstverzamelaars actief. Hun collecties bieden een geweldig overzicht van de kunst vanaf de jaren 1970 tot vandaag ‘Verborgen passies’, gunt een blik in die unieke collecties.

De 18 Vlaamse kunstverzamelaars stelden meer dan 140 werken van bijna 80 hedendaagse kunstenaars ter beschikking. Op de lijst komen onder meer namen voor als Joseph Beuys, Anselm Kiefer, Gerhard Richter, Michelangelo Pistoletto enz. en uiteraard veel kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland zoals: Francis Alÿs, Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Berlinde de Bruyckere, Thierry De Cordier, Ronny Delrue, Wim Delvoye, Robert Devriendt, Rineke Dijkstra, Jan Fabre, enz.

De tentoonstelling in het Tripostal (2000 m²) is opgebouwd volgens verschillende trajecten rondom 1 centraal thema.

  • Een eerste parcours leidt langs het beeld van de vrouw. In de verschillende kunstwerken wordt ze nu eens als moeder voorgesteld, dan weer als minnares of verleidster.
  • Ook de spiegel, en de daaraan verbonden vragen rond identiteit, vormt als klassiek thema uit de kunstgeschiedenis de basis voor een traject.
  • Een derde parcours kreeg de naam ‘De evocatie van Amerika, laverend tussen droom en kritiek’. Onderwerpen als imperialisme, rassenstrijd en de American Dream vormen het hart van deze route.
  • Het vierde en laatste traject brengt ten slotte hulde aan het werk van enkele Belgische kunstenaars. 

Nederlandstalige website over de tentoonstelling

verborgen passies

kris martin

DELVOYE

PRAKTISCH

De expositieruimte Tripostal ligt tussen de 2 treinstations Lille Europe en Lille Flandres ingeklemd. Lille is met de trein zeer goed te bereiken: zo is er de TGV vanuit Brussel en sinds kort ook de rechtstreekse Thalys-verbinding. (Amsterdam-Schiphol-Rotterdam-Antwerpen-Brussel) Via Gent en Kortrijk gaat de reguliere trein naar Lille.

Wie liever met de auto komt, raden we aan te parkeren in de parkeergarage van het winkelcentrum Euralille. Het parkeerkaartje geeft namelijk gratis toegang voor 2 personen voor de tentoonstelling ‘Verborgen Passies’.

Ook goed om te weten: Rijsel hult zich tot eind december in kerstsfeer met een kerstmarkt, reuzenrad en speciale koopzondagen.
img