Tentoonstellingen zomer 2015

20 Noord-Franse musea nemen deel aan de speciale museumactie van de Toerisme Noord-Frankrijk. Deze zomer vinden weer tal van speciale exposities plaats.

Op vertoon van een kortingsbon in de toeristische gids krijg je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1. Geldig tot februari 2016. Hier vind je meer info over deze actie

-------------------------------------------------

tot 21 juni

Nathalie Lété, Mes (petites) histoires

La Piscine, Roubaix

Het werk van Nathalie Lété is diep verankerd in een imaginaire wereld van persoonlijke verhalen, verwijzingen naar haar Chinese en Duitse roots, herinneringen aan kinderlijke angsten en momenten van vreugde, dat alles vormgegeven in keramiek, textiel, papier, hout, karton, schilderijen, tekeningen… La Piscine geeft carte blanche aan deze talentrijke ontwerpster, door de grote zaal voor tijdelijke tentoonstellingen open te stellen voor een imaginaire wereld die zich ergens tussen rariteitenkabinet en allegorisch dorp bevindt.

nathalie lete

-------------------------------------------------

tot 5 juli

open museum #2 – Donald Duck

Paleis voor Schone Kunsten, Lille

Hedendaagse kunstenaar krijgen bij Open Museum vrij spel in het Paleis voor Schone Kunsten. Na muziekgroep Air is het de tijd voor de Duitse groep InterDuck. Deze groep bewerkt klassiekers uit de kunstgeschiedenis door er een snavel à la Donald Duck op te plakken. Van Leonardo DaVinci tot Picasso en van Friedrich tot Monet. Speciaal voor Open Museum worden een aantal emblematische werken (Goya, Bosch, etc) uit het museum bewerkt in Donald Duck stijl.

donald

-------------------------------------------------

tot 19 juli

Vlaanderen en de Zee

Musée de Flandre, Cassel

Aan de hand van een uitzonderlijke selectie schilderijen en gravures uit de 16de en 17de eeuw verhaalt deze tentoonstelling over de zee in de Vlaamse kunst. Als zeegezichten al een specialiteit van de Nederlandse schilderkunst zijn, zijn het toch de Vlaamse kunstenaars die er de ware uitvinders van zijn. De economische en maritieme ontwikkeling in Vlaanderen hebben samen met de veel voorkomende zeeslagen bijgedragen tot het succes van dit thema. De eerste taferelen op volle zee danken we aan Pieter Brueghel de Oude. Ter gelegenheid van de expo zal
een van zijn meesterwerken, Zeeslag in de golf van Napels, voor het eerst buiten Italië te zien zijn.

flandre mer

-------------------------------------------------

tot 19 juli

Winkels in Rijsel in vroeger tijden

Museum Hospice Comtesse, Lille

Deze expositie toont voor het eerst meer dan 300 voorwerpen uit de eigen museumcollectie. Onder andere de reclameborden uit de 19de eeuw. Ga terug in de tijd van toen en zie de winkels van horlogemakers, fotografen, kledingwinkels, tabaksverkopers en visverkopers.

Boutiques Lille

-------------------------------------------------

tot 25 augustus

 Rome in het land van de Nerviërs

 Forum Antique, Bavay

Volgens Julius Caesar waren de Nerviërs een van de moedigste volken. In Noord-Frankrijk en België hebben archéologen de sporen gevonden over het leven van dit volk. Aan de hand van bijzondere voorwerpen leer je meer over deze Belgische volksstam die woonde in het gebied tussen Schelde en Sambe

rome nerviers

-------------------------------------------------

tot 30 augustus

 Regards sur la collection d'Agnès B.

 LaM, Villeneuve d'Ascq

Agnès b. is als styliste, galeriehoudster, uitgeefster, cineaste en muziek-en filmproducente, een van de belangrijkste figuren van de Franse culturele wereld. De collectie die zij in de loop der jaren bijeenbracht, getuigt van haar onverzadigbare nieuwsgierigheid en haar onconventionele blik. In de tentoonstelling die het LaM aan haar wijdt, exposeert zij de meest emblematische werken uit haar collectie schilderijen, tekeningen en sculpturen. Daaruit blijkt hoe zij altijd oog heeft gehad voor de nieuwe expressievormen van het einde van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw.

agnes B lam

-------------------------------------------------

tot 20 september

Se fier aux apparences

LAAC, Duinkerke

De wereld van kunstenares Françoise Pétrovitch (schilder, beeldhouwster, graficus) en de collecties van het LAAC en FRAC ontmoeten elkaar in deze expositie. Wat is de kracht van het beeld, van figuren en symbolen? Een poëtische kijk op de wereld om ons heen.

Laac fier apparences

-------------------------------------------------

tot 20 september

Geneviève Claisse

Matissemuseum, Le Cateau-Cambrésis

Groot retrospectief rond het werk van Geneviève Claisse. Zij is een Franse kunstenares wiens werk wordt gerekend tot de naoorlogse geometrische abstractie. De expositie laat een honderdtal schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken zien waarbij de geometrische vormen als cirkel, driehoek, vierkant en diagonaal centraal staan.

genevieveclaisse

-------------------------------------------------

tot 27 september

Claude Génisson, de passie voor het ontoegankelijke

Chartreuse museum, Douai

Aan de hand van een 50-tal werken brengt de stad Douai eer aan de schilder Claude Génisson. De schilder is gekend voor zijn fantasierijke, science-fictionachtige werken. Zijn werken kwamen voort uit meditatie. Hij schilderde dan ook weinig werken. Het hoogtepunt is zijn Toren van Babel, die bij de expositie centraal staat.

claude_genisson_la_tour_de_babel

-------------------------------------------------

tot 30 september 2015

1914-1917 Belle achter de linies, een moeder schrijft naar haar zoon aan het front

Museum Benoît De Puydt, Bailleul

Aan de hand van fragmenten uit de briefwisseling tussen een moeder en haar soldatenzoon vertelt Belle achter de linies het intieme verhaal van een familie uit Bailleul tijdens de Duitse inval in oktober 1914 en de jaren met het Britse leger daarna. De tentoonstelling laat zien hoe de aanwezigheid van de Engelse militairen het dagelijks leven in Belle ontwrichtte. Multimedia, kunstwerken en historische documenten brengen de ingrijpende jaren tijdens tijdens de Eerste Wereldoorlog tot leven.

bailleul moeder soldaat

-------------------------------------------------

tot 4 oktober

De gaulle, De corbie, Maillot: families in oorlogstijd 1914-1918

Maison natale Charles de Gaulle, Lille

De Eerste Wereldoorlog was een beproeving voor Charles de Gaulle en zijn familie. Waar ze ook waren, de neven Maillot, De Corbie en De Gaulle hielden contact via brieven. Deze expositie geeft een inkijk in het leven van deze Frans en Duitse familie tijdens de Groote Oorlog.

de gaulle, de corbie, maillot

-------------------------------------------------

tot 31 december

Mensen vol energie

Historisch Mijncentrum, Lewarde

Expo aan de hand van portretten rond de grote uitvinders en hun band met energie. Van de oudheid tot de 20ste eeuw hebben mannen en vrouwen hun leven gewijdt om nieuwe concepten, procedures en machines uit te vinden gelinkt aan energie. Denk aan Watt, Joule, Ampère, Faraday....

hommes energie

   
   
img