Tentoonstellingen winter 2013

15 Noord-Franse musea nemen deel aan de speciale museumactie van de Toerisme Noord-Frankrijk. Op vertoon van een kortingsbon in de toeristische gids krijg je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1. Geldig tot februari 2014. Hier vind je meer info over deze actie.

   

mijn maquette

tot 31 december

De mijnen in maquettes

Historisch Mijncentrum, Lewarde

De mijnbouw is altijd een inspiratiebron geweest voor maquettebouwers. Vaak gaat het om gepassioneerde autodidacten die zelf kompels zijn geweest. Aan de hand van de maquettes voel je de hechte band die ze hebben met hun oude beroep en ze laten zo een vervlogen verleden opnieuw tot leven komen. De gedetailleerde maquettes zijn van hout, metaal, karton, lucifers of van lego.

www.chm-lewarde.com

--------

douai corot

5 oktober 2013 - 6 januari 2014

Corot in het licht van het Noorden

Musée de la Chartreuse in Douai

De expositie toont de belangstelling van Camille Corot (1796-1875) voor de landschappen van Noord-Frankrijk. Zijn schilderijen, tekeningen en etsen getuigen van de invloed die hij uitoefende op de kunstschilders van de regio. Het landschap staat in het middelpunt van de belangstelling van deze kunstenaar. Zijn schildersezel plaatst in de omgeving van Arras en Douai, in de streek van de vijvers rond Arleux en Palluel, en aan de kust. C

De tentoonstelling toont meer dan honderddertig schilderijen van Corot, werken van de Ecole d’Arras - afkomstig van Franse, Europese, Amerikaanse musea en uit privécollecties - glas-etsen, en archiefbescheiden die de vriendschappelijke relatie van Corot met zijn kennissen uit Douai en Arras bevestigen.

www.museedelachartreuse.fr

www.corotdanslalumieredunord.fr

--------

LaM Picasso

tot 12 januari 2014

Picasso, Léger, Masson, geschiedenis van een kunstgallerij

LaM, Villeneuve d’Ascq

Voor haar 30ste verjaardag pakt het LaM uit met deze tentoonstelling met werken uit de donatie van Louise en Michel Leiris. De donatie bestaat uit meer dan 200 werken (90 schilderijen, 30 beeldhouwwerken, 85 tekeningen en collages) Ze bestaat voor het overgrote deel uit de grote kunstnamen van de 20ste eeuw: Picasso, Léger, Braque, Gris, Laurens, Derain, Miro, Masson en Klee.

www.musee-lam.fr

--------

cambrai

tot 12 januari 2014

De geschiedenis van het boek en de kunst in de 20ste eeuw

Museum voor Schone Kunsten, Cambrai

Sinds de dichter Mallarmé is het boek veel meer dan enkel zijn inhoud. Zijn vorm maakt hoe de inhoud op je overkomt. De grote kunstenaars van de 20ste eeuw speelden met dit gegeven en maakten het boek zelf tot een waar kunstwerk.

--------

piscine deense schilderkunst

12 oktober – 12 januari 2014

De gouden eeuw van de Deense schilderkunst – een Franse collectie

La Piscine, Musée d’Art et d’Industrie André-Diligent in Roubaix

Sinds een dertigtal jaar is er een groeiende aandacht voor de Deense schilderkunst van de 19e eeuw, die daarvoor eigenlijk alleen in het land zelf bekend was. Een Franse verzamelaar ontwikkelde een passie voor de Deense schilderkunst van de 19de eeuw. In enkele jaren stelde hij een buitengewone collectie samen van meer dan 200 werken van Abilgaard, Eckersberg, Lundbye, Melbye en Rorbye. De werken ademen een discrete en betoverende charme, waar de zee en het landschap onlosmakelijk verbonden zijn en waar dieren net als mensen hun portretten hebben.

www.roubaix-lapiscine.com

--------

antonijnen

tot 14 januari 2014

Beeldvorming en macht, de eeuw van de Antonijnen

Forum Antique, Bavay

Ontdek de glorierijke dynastie van de Antonijnen aan de hand van hun officiële portretten. Een schitterende expositie over deperiode van de Adoptiefkeizers die laat zien hoe beeldvorming en macht nauw bij elkaar liggen, dat al meer dan 2000 jaar geleden.

forumantique.lenord.fr

--------

lille Jan Fabre

8 november - 10 februari 2014

Jan Fabre – Illuminations, Trésors d’enluminés de France

Palais des Beaux Arts, Lille

Jan Fabre krijgt de vrije hand en exposeert bronzen beelden te midden van opmerkelijke en eeuwenoude manuscripten en kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en renaissance.

In samenwerking met het Institut National d’Histoire de l’Art (INHA - Franse Nationale Instelling voor Kunstgeschiedenis) stelt het Museum voor Schone Kunsten van Rijsel een honderdtal van de meest opmerkelijke verluchte manuscripten en bladen voor, die bewaard gebleven zijn in de musea en wetenschappelijke genootschappen van het Département du Nord, Pas-de-Calais, Picardië en Champagne-Ardenne. Gelijktijdig stellen het Musée des Augustins in Toulouse en het Musée des Beaux-Arts in Angers collecties verluchtingskunst voor die bewaard gebleven zijn in het centrum en het zuiden van Frankrijk. Deze verluchte boeken en bladen worden gekoppeld aan kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance, afkomstig van de collecties uit het Paleis voor Schone Kunsten van Rijsel.

www.pba-lille.fr

--------

baselitz

11 oktober – 24 februari 2014

Georg Baselitz – Eugène Leroy, het verhaal en de samenvatting

MUba, Tourcoing

De expositie Georg Baselitz – Eugène Leroy brengt een aantal werken van Baselitz,in relatie met de meer informele werken van Leroy. 25 schilderijen op groot formaat (4x2 m) uit verschillende periodes met verschillende tekeningen en gravures. De kijk van Baselitz op de werken van Leroy en de schilderkunst in Frankrijk en het buitenland. De tentoonstelling in het  MUba presenteert een breed overzicht van het werk van de Duitse kunstenaar en legt parallellen met het oeuvre van Eugène Leroy. Het is voor het eerst dat er een Baselitz-expositie wordt georganiseerd in een museum in Noord-Frankrijk. De dialoog tussen het werk van deze twee grote kunstenaars uit de 20e en de 21e eeuw brengt een interessante en betoverende plastische complementariteit  aan het licht, met de expressieve streken en kleuroppervlakken van Baselitz, tegenover de dikte en het werk in lagen van Leroy.

www.muba-tourcoing.fr

--------

dunkerque mba

dunkerque mba

tot 31 januari 2015

Verhalen (van) over zee

Museum voor Schone Kunsten, Duinkerke

De zee heeft altijd gefascineerd, zeker in een havenstad als Duinkerke. De dromer, de dichter, de reiziger, de kolonisator, de handelaar en de zeeman… ieder heeft zijn intieme en unieke band met dit wateroppervlak. De collecties van het museum weerspiegelen de band tussen de stad en het westelijk halfrond. Aan de hand van de werken en maritieme kaarten zien we hoe de relatie is tussen de mens en de zee. Angst, geweld, veroveringen en dromen van verre oorden.

www.musees-dunkerque.eu

moyaux

6 december – 10 maart 2014

Constant Moyaux

Museum voor Schone Kunsten, Valenciennes
Constant Moyaux (1835 – 1911) wordt geboren in Anzin vlakbij Valenciennes. Hij gaat naar de befaamde Académies van Valenciennes en krijgt in 1861 de Grand Prix de Rome voor Architectuur. Behalve architect heeft hij ook groot talent als aquarellist. Zijn tekeningen verhalen over de reizen die hij in zijn jeugd maaktin Italië, Sicilië, Griekenland en Turkije.

Op vertoon van een kortingsbon uit de toeristische gids heb je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1!
img