Tentoonstellingen voorjaar 2014

16 Noord-Franse musea nemen deel aan de speciale museumactie van de Toerisme Noord-Frankrijk. Op vertoon van een kortingsbon in de toeristische gids krijg je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1. Geldig tot februari 2015. Hier vind je meer info over deze actie .

dunkerque mba

-----------

heel 2014 - 31 januari 2015

Verhalen (van) over zee

Museum voor Schone Kunsten, Duinkerke

De zee heeft altijd gefascineerd, zeker in een havenstad als Duinkerke. De dromer, de dichter, de reiziger, de kolonisator, de handelaar en de zeeman… ieder heeft zijn intieme en unieke band met dit wateroppervlak. De collecties van het museum weerspiegelen de band tussen de stad en het westelijk halfrond. Aan de hand van de werken en maritieme kaarten zien we hoe de relatie is tussen de mens en de zee. Angst, geweld, veroveringen en dromen van verre oorden.

 

frac Le future commence ici

-----------

Tot 27 april 2014

Le future commence ici

FRAC, Duinkerke

sauve qui veut bavay

-----------

6 februari – 26 augustus 2014

Redden, wat te redden valt, archeologen in actie in de periode 1914-18

Forum Antique, Bavay

 

André Fougeron Piscine

-----------

15 februari – 18 mei 2014

André Fougeron (1913 – 1998) voilà qui fait problème vrai

Museum La Piscine, Roubaix

Het werk van André Fougeron straalt een uitgesproken politiek engagement uit. Tijdens de bezetting was hij actief in de verzetsbeweging en hij vertegenwoordigde dan een onafhankelijke weg, die van een “nieuw Frans realisme”. Deze beweging verzet zich tegen een kunstvisie die losstaat van de politieke strijd en neemt afstand van de verleiding tot abstractie. Deze retrospectief illustreert de strijd van de kunstenaar om die schilderkunst bevestigd te zien waarin geschiedenis en engagement centraal staan, die niet uitsluit dat aandacht wordt besteed aan moderniteitskwesties, Matisse en Picasso als voorbeeld neemt of treffend eer betoont aan Courbet.

Meret Oppenheim LaM

-----------

15 februari – 1 juni 2014

Meret Oppenheim - retrospectief

LaM, Villeneuve d’Ascq

Na aanvankelijk de status te hebben gehad van schandelijke muze van de surrealisten werd Meret Oppenheim een hoofdfiguur van deze beweging. Ze heeft gedurende haar hele artistieke loopbaan het thema onbepaaldheid van het geslacht verkend, waarbij ze zich liet inspireren door mythen, dromen en eigentijdse literatuur. Haar gevoel voor vrijheid maakte van haar niet alleen een symbool van het feminisme, maar ook een veelzijdig surrealistische kunstenares die de marges van de kunst opnieuw wist te definiëren. Op deze eerste overzichtstentoonstelling sinds 1984 van haar werk in Frankrijk presenteert het LaM bijna 200 kunstwerken van Meret Oppenheim afkomstig uit publieke en privé-verzamelingen uit Europa en Amerika.

 

-----------

15 maart – 8 juni

Henri le Sidaner (1862-1939)

Museum voor Schone Kunsten, Cambrai

Jean Dewasne musee Matisse

-----------

23 maart – 9 juni 2014

Jean Dewasne, opgebouwde kleuren van antisculpture tot architectuur

Matisse Museum, Le Cateau-Cambrésis

 

open museum air

-----------

april – augustus 2014

Open museum – AIR

Paleis voor Schone Kunsten, Lille

Creatieve geesten krijgen carte blanche in het Paleis voor Schone Kunsten. De eerste gasten zijn de leden van de Muziekgroep AIR: Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin. Zij schrijven originele nummers voor het museum. Een creatie op maat die het bezoek een nieuwe invulling geeft en die iedereen prikkelt om de collecties op een andere manier te bekijken. In het kader van het project zullen de vier kunstenaars Linda Bujoli, Mathias Kiss, Xavier Veilhan en YiZhou tevens het museum aankleden met werken die door AIR op muziek worden gezet.

erasmus quellinus cassel

-----------

5 april - 7 september 2014

In de voetsporen van Rubens, Erasmus Quellinus

Musée de Flandre, Cassel

Erasmus Quellinus II (Antwerpen 1607-1678) was een leerling en naaste medewerker van Rubens. Een aantal van zijn werken behoren duidelijk tot de barok, in het voetspoor van zijn grote meester Rubens, maar een bepaalde matiging in de gebaren, de belangrijke plaats die monumentale architectuurelementen innemen en het gebruik van stralende kleuren kondigen een nieuwe stilistische richting aan. Erasmus Quellinus II mag als één van de voorlopers van het classicisme in de Vlaamse schilderkunst worden beschouwd. Deze eerste overzichtstentoonstelling wil, via een vijftigtal van zijn meest emblematische werken, Erasmus Quellinus II zijn plaats teruggeven in de zo door de kunst van Rubens getranscendeerde, fascinerende schilderkunst van de 17e eeuw.

Rondleiding in het Nederlands : iedere zondag om 11.00 en 14.00 uur

 

sars-poteries-au-fil-de-la-graine

-----------

10 april – 25 augustus 2014

au fil de la graine – glaskunstenaar yann oulevay

Glasmuseum, Sars-Poteries

appel LAAC

-----------

12 april – 21 september 2014

Het avontuur van een passie - Gilbert Delaine, een man, een museum

LAAC, Duinkerke

Het verhaal achter het LAAC museum is dat van een man met passie, Gilbert Delaine. In de jaren 80 maakte hij zijn droom waar en richtte hij in Duinkerke een museum voor hedendaagse kunst op. Hij heeft een bijzondere collective werken bijeengebracht uit je jaren 1940-1980. Deze expositie brengt hulde aan de man die met durf en gedrevenheid zijn levenswerk voltooid zag.

 

Elmar Trenkwalder Muba

-----------

17 april – 24 november 2014

Elmar Trenkwalder

MUba, Tourcoing

Elmar Trenkwalder maakt monumentale sculpturen in keramiek, die doen denken aan de flamboyante gotiek. In zijn vervormde figuratieve voorstellingen vermengt hij vrouwelijke en mannelijke symbolen met elkaar. Trenkwalder verzet zich tegen het modernism en creëert een complex, fantastisch en barok panorama en gebruikt daarvoor vormen uit de kunstgeschiedenis, de toegepaste, of de volkskunst. Zijn sculpturen, schilderijen en tekeningen zullen de grote zaal van het MUba vullen en een bijzondere,bijna magische sfeer creëren.

-----------

18 april – 31 augustus 2014

Het mijnbekken in 1918, een verwoest landschap

Historisch Mijncentrum, Lewarde

Na vier jaar oorlog hebben de massale vernietigingen grote gevolgen voor de bevolking en de industrie. Een serie foto’s rondom de stad Lens toont de verwoesting van de gebouwen die betrekking hebben op de mijnbouw.

 

mijnbekken conflict

-----------

18 april – 31 december 2014

Het mijnbekken in het hart van het conflict, van de spaanse successieoorlog tot de algerijnse oorlog

Historisch Mijncentrum, Lewarde

Van de Spaanse successieoorlog tot de Algerijnse oorlog: het mijnbekken van Nord-Pas de Calais was niet alleen een slagveld, maar ook bezet gebied. De tentoonstelling laat de historische en militaire feiten zien en hun gevolgen voor de streek en de inwoners, met bijzondere aandacht voor de Eerste Wereldoorlog.

-----------

mei 2014 – december 2014

Nouvelle génération

FRAC, Duinkerke

 

-----------

15 mei - 7 september 2014

De Vikingen in het Frankische rijk invloed, erfgoed en verbeelding

Vanaf september 2014 sluit het museum voor 1 jaar haar deuren voor een grondige renovatie.

Museum voor Schone Kunsten in Valenciennes

le-sidaner mba Duinkerque

-----------

17 mei – 28 september 2014

Henri le Sidaner

Museum voor Schone Kunsten, Duinkerke

   
     
Op vertoon van een kortingsbon uit de toeristische gids heb je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1!
img