Tentoonstellingen voorjaar 2013

15 Noord-Franse musea nemen deel aan de speciale museumactie van de Toerisme Noord-Frankrijk. Op vertoon van een kortingsbon in de toeristische gids krijg je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1. Geldig tot februari 2014. Hier vind je meer info over deze actie.

bavay forum

31 januari – 27 augustus

Op reis door de collecties van Bavay, archeologische vondsten van 1780 tot 1976

Forum Antique, Bavay

Voor het eerst in de geschiedenis worden alle voorwerpen die op de plek van het oude Bagacum werden gevonden tentoongesteld.

Ze geven hun verhaal over het leven rond dit marktplein en de ontwikkeling van de archeologie.

-------

1 februari – 2 juni

Mensen en machines, technische ontwikkeling in de Noord-Franse mijnen

Historisch Mijncentrum, Lewarde

In deze tentoonstelling staat de evolutie van de mijntechnieken in de Noord-Frankrijk centraal. Aan de hand van plattegronden en maquettes

zie je hoe de technieken zich hebben ontwikkeld tussen 1720 en 1990. Dit dankzij de kennis en de nieuwe energiebronnen die beschikbaar kwamen door het wetenschappelijk onderzoek dat overal ter wereld in de mijnen is uitgevoerd.

www.chm-lewarde.com

------- 

jockum

16 februari – 16 mei

Jockum Nordström

LaM, Villeneuve d’Ascq

Jockum Nordström is een van de meest befaamde opkomende Zweedse kunstenaars. Zijn werk, een combinatie van tekenkunst, collage en sculptuur, bestaat uit arme materialen zoals papier of karton. In zijn eigenzinnige oeuvre komen referenties voor aan de volkskunst, de art brut, strips en surrealistische collages. De gemakkelijk herkenbare stijl van Nordström is zowel naïef, verhalend als mysterieus. Zijn werken zijn rijk aan

detail en personages en bezitten een onmiskenbare elegantie.

www.musee-lam.fr

------- 

Christian Astuguevieille

16 februari – 19 mei

Christian Astuguevieille

Museum La Piscine, Roubaix

Welkom op reis in de verbeelding van de kunstenaar Christian Astuguevieille. Internationaal bekend voor zijn sensoriële, dromerige

en multidisciplinaire kunst. De expositie verenigt meer dan 100 emblematische voorwerpen. Een deel van de werken werden speciaal

gemaakt voor de tentoonstelling van La Piscine, die een hulde brengt aan deze niet te classificeren kunstenaar.

www.roubaix-lapiscine.com

-------

matisse couleurs decoupe

3 maart – 9 juni

Henri Matisse, uitgesneden kleur

Matisse Museum, Le Cateau-Cambrésis

De familie Matisse deed buitengewone donatie van ruim 443 papieren gouaches en uitgesneden vormen van de hand van Matisse. Door een verkeerd verlopen operatie was Matisse aan de (rol)stoel gebonden, kon hij niet meer uitgebreid staand schilderen. De oplossing vond hij in het werken met geverfd papier, waarin hij vormen uitknipte die hij weer voor het grotere werk gebruikte. 20 jaar lang legt hij zich toe op deze techniek, die de westerse kunst een ander gezicht geeft.

museematisse.cg59.fr

-------

je t'aime muba

7 maart – 17 juni

Je t’aime… moi non plus

MUba, Tourcoing

In ‘Je t’aime… moi non plus’ staat de vraag centraal van relaties en scheidingen. Van verlangen tot verbreken, van plezier tot pijn, van rust tot verlangen. Liefde in verhouding tot het lichaam, de emotie en het onbewuste. Hedendaagse kunstenaar geven hun visie op dit eeuwenoude menselijke vraagstuk.

www.muba-tourcoing.fr

-------

15 maart – 13 juli

Autre pareil - les pélagiques #5 encyclopedic

Museum voor Schone Kunsten, Duinkerke

Voor Autre pareil kreeg kunstenaar Philippe Richard letterlijk de sleutels van het museum en mocht hij met de collectie zijn vrije gang gaan. Ditmaal liet hij zich inspireren door de verschillende representaties van de kaper Jan Baert en het thema van de encyclopedie. We zien van de Duinkerker kaper Jan Baert verschillende portretten en laten ons leiden en misleiden door de kaart.

-------

16 maart – 26 mei

Rondom Maroniez, regionale schilders van de belle epoque

Museum voor Schone Kunsten, Cambrai

Aan het eind van de 19de eeuw ontstaat in Noord-Frankrijk een regionale school geïnspireerd op het realisme van Jules Breton en het impressionisme. Georges Maroniez (1865 - 1933) en zijn vrienden schilderen vrijwel natuurgetrouw de landschappen en hun landarbeiders, maar ook vergezichten en de kustlijn.

www.museedelachartreuse.fr

-------

23 maart – 8 juli

Albert Bouquillon, de figuratieve ontwikkeling

Chartreusemuseum, Douai

Expositie met de meest belangrijke werken van de beeldhouwer Albert Bouquillon (1908-1997). Hij wordt geboren op 18 augustus 1908 in Douai en gaat op 16 jarige leeftijd naar de School voor Schone Kunsten. In 1934 ontvangt hij de prestigieuze Prix de Rome. Zijn beeldhouwwerken kenmerken zich door een klassieke en monumentale lijn. In Douai laat hij zelf ook zijn sporen na, zoals in Bertin park, het theater, het conservatorium en het museum.

-------

6 april - 15 september

Poëtische voorwerpen

LAAC, Duinkerke

100 jaar nadat Marcel Duchamp readymade kunst maakte, presenteert deze expositie de manier waarop kunstenaars een alledaags voorwerp als een kunst presenteren. De hoofdmoot van de werken dateert uit de jaren 60 en 70. Zij worden gespiegeld aan werken uit de jaren 20 en hedendaagse kunst. Werken van Marcel Duchamp, Kurt Schwitters, Man Ray, Arman, Jean Tinguely…

-------

famars

12 april – 16 september

Famars, stad van de oudheid en oorsprong van valenciennes

Museum voor Schone Kunsten, Valenciennes

Van Famars is sinds de 17de eeuw bekend dat het al in de oudheid een stad was. Fanum Martis trekt tal van oudheidkundigen en archeologen aan die er op zoek gaan naar tastbare bewijzen. Die zoektocht gaat ook nu nog steeds door. In de 3de eeuw strekte destad zich uit over 150 hectare en had het een badhuis en theater. Voor het eerst worden alle voorwerpen die bij de opgravingen zijn gevonden tentoongesteld. Ze geven een beeld van het dagelijks leven van het begin van de 1ste eeuw tot de 5de eeuw n.C.

-------

Traits de genie

12 april – 22 juli

Traits de genie, Raphaël - Botticelli- Michel-Ange - Dürer - Poussin

Paleis voor Schone Kunsten, Lille

Chevalier Wicar (1762-1834) schonk een grote collectie tekeningen aan de stad Lille. Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de geboorte van Wicar toont deze expositie ruim 200 meesterwerken, van de renaissance tot de 18de eeuw. Ze wordt aangevuld met nieuw werk van de hedendaagse kunstenaar Ernest Pignon-Ernest die de dialoog aangaat met de bestaande collectie.

www.pba-lille.fr

-------

manierisme

4 mei – 29 september

Schatten van maniërisme in Vlaanderen

Musée de Flandre, Cassel

Nooit eerder is een dergelijk schitterend geheel van ruim 70 meesterwerken bijeengebracht met 16de eeuw meesters als Pieter Coecke van Aelst (1502 – 1550) en Pieter Aertsen (1508 – 1575). Alle werken zijn afkomstig uiteen privé-collectie en nooit eerder getoond aan het publiek. Vanuit een

gedurfde visie worden talrijke factetten van de Vlaamse maniëristische schilderkunst belicht. Het maniërisme is niet enkel een beweging, maar een stijl. Een nieuwe wereld wordt geschapen, poëtisch en extravagant, waar het werkelijke en fantastische samenkomen.

museedeflandre.cg59.fr

-------

29 mei – 25 november

les bousillés de Sars-Poteries, de creaties van de glasblazers

Glasmuseum, Sars-Poteries

Het glasmuseum grijpt terug op haar ontstaan en laat meer dan 200 creaties zien die de glasblazers in hun vrije tijd maakten, zoals een suikerpot een monumentale olielamp of een inktpot. Deze kleine meesterwerken zijn een getuige van de creativiteit en vakkennis van de glasblazers uit de 19de eeuw. Het zal een van de laatste exposities zijn in het huidige glasmuseum, de oude directeurswoning van de glasfabriek.

Op vertoon van een kortingsbon uit de toeristische gids heb je als bezoeker korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1!
img