Tentoonstellingen najaar 2012

2voor1 logo

 Deze Noord-Franse musea nemen deel aan de speciale museumactie van de Toeristische Dienst van Noord-Frankrijk. Op vertoon van een kortingsbon in de toeristische gids hebben bezoekers korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1. Geldig tot februari 2013. Hier vind je meer info over deze actie.

Musée de Flandre in Cassel

MARGUERITE YOURCENAR en de Vlaamse schilderkunst
13 oktober 2012 – 27 januari 2013
25 jaar na het overlijden van de schrijfster Marguerite Yourcenar komt het Musée de Flandre en de Villa départementale Marguerite Yourcenar met een expositie waar literatuur en schilderkunst met elkaar vermengd worden. Een manier om door de ogen van Yourcenar de subtiliteit van de Vlaamse schilderkunst te zien en een uitzonderlijke literaire persoonlijkheid beter te leren kennen.

--------------------------------------------------------------------------------

LAAC in Duinkerke

COBRA, de visie van een man met passie
13 oktober 2012 – 10 februari 2013
Het museum geeft voor de eerste keer in haar bestaan carte blanche aan haar oprichter. Gilbert Delaine exposeert werken van de groep CoBrA. Het LAAC heeft een voor Frankrijk ongekend grote collectie met werken van deze kunstgroep.

--------------------------------------------------------------------------------

Historisch Mijncentrum in Lewarde

MENSEN EN MACHINES, Technische ontwikkeling in de Noord-Franse mijnen
29 juni – 31 december 2012

In deze tentoonstelling staat de evolutie van de mijntechnieken in Nord-Pas de Calais centraal. Deze tentoonstelling laat met behulp van plattegronden en maquettes zien hoe deze technieken zich hebben ontwikkeld dankzij de kennis en de nieuwe energiebronnen die beschikbaar kwamen door het wetenschappelijk onderzoek dat overal ter wereld in de mijnen is uitgevoerd.

--------------------------------------------------------------------------------

LaM in Villeneuve d’Ascq

DE MAGISCHE STAD: Max Ernst, Paul Klee, René Margritte.. .
29 september 2012 – 13 januari 2013
Dompel onder in de verschillende mythes die bestaan over de stad in de periode tussen de twee wereldoorlogen in. De stad werd toen gezien als een vrijplaats voor alle mogelijkheden, plezier en vernieuwingen en ze wordt voor sommige kunste­naars de hoofdfiguur van een feeërieks prookje.Van New York tot Parijs, via Berlijn bieden Victor Brauner, Giorgio De Chirico, George Grosz, Edward Hopper, Georgia O’Keeffe, René Magritte, Joseph Stella en Pyke Koch hun eerst fascinerende en vervolgens verontrustende kijk op de moderne stad. 200 schilderijen, tekeningen, collages, foto’s en films zijn voor deze tentoonstelling bijeengebracht.

--------------------------------------------------------------------------------

Museum voor Schone Kunsten in Cambrai

GELUK EN ONGELUK van het museum van Cambrai
6 oktober2012  – 20 januari 2013
Expositie gewijd aan de oprichters en de mensen die door de jaren heen het museum hebben opgebouwd, hebben laten voortbestaan en hebben ontwikkeld tot wat het nu is. De oorsprong van het museum gaat terug tot 1847. Tijdens de Franse Revolutie werd de collectie grotendeels vernieuwd. Vervolgens waren er de archeologische opgravingen en het verlies van werken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een bewogen geschiedenis.

Paleis voor Schone Kunsten in Lille

BOSCH, BRUEGEL, BRIL, BLES- De fabelachtige Vlaamse landschappen van de 16de eeuw
5 oktober 2012 – 14 januari 2013  
Een honderdtal werken van deze oude meesters getuigen van het wonderlijke en fantastische karakter van de landschappen die ook vandaag nog betovering, ontzet­ting of vragen opwekken. Aan de vooravond van de maniëristische stroming dringt het landschap zich op als het echte onderwerp van de schilderkunst, nog voor het personage of Bijbelse verhaal die naar de achtergrond worden verbannen door het verlangen om het onzichtbare mythes en fabels, de bomen en rotsen zijn antropomorf, de vreemdste wezens staan naast de mensen die door hun dagelijkse bezigheden worden opgeslorpt.

--------------------------------------------------------------------------------

Museum voor Schone Kunsten in Valenciennes

L'ATELIER FANAL -  Geometrische abstratie, doniatie van Schweizer.
6 oktober 2012 – 3 januari 2013
André Schweizer, een van de oprichters van de uitgeverij Fanal in Basel (Zwitserland) heeft aan de bibliotheek van Valenciennes 258 etsen en 18 kunstboeken gedoneerd. Veel kleur, abstracte vormen en lijnenspel. Werken van François Morellet, Pol Bury, Marie-Thérèse Vacossin en Aurélie Nemours….

--------------------------------------------------------------------------------

Forum Antique in Bavay

IS HET ERG DOKTER?  Geneeskunde in de romeinse tijd
13 september 2012 – 15 januari 2013
Meer dan 2000 jaar geleden ontwikkelden de Romeinen een vorm van geneeskunde,die vandaag de dag nog steeds haar invloed heeft. De expositie gaat over de mannelijke en vrouwelijke doktoren, de ziektebeelden en remedies die zij voorstelden, de instrumenten de ze gebruikten (o.a. uit Pompeï) maar het gaat ook de toevlucht die de Romeinen zochten in religie en magie.

--------------------------------------------------------------------------------

Matisse Museum in Le Cateau Cambrésis

RETROSPECTIEF HERBIN
21 oktober 2012 – 6 februari 2013
Auguste Herbin vormt met Matisse de oprichter van het museum in Cateau-Cambrésis. In 1956 schenkt hij 22 van zijn werken. Deze terugblik is 130 jaar na zijn geboorte en presenteert ruim 150 werken.

 

Op vertoon van een kortingsbon uit de toeristische gids hebben bezoekers korting op de entree: 2 personen voor de prijs van 1!
img