Renaissance - Lille 3000

Renaissance is een groots cultureel festijn met kunst in de openbare ruimte, metamorfoses, participatieve kunst en grootse tentoonstellingen in de musea. Vier maanden lang richt Lille de blik naar buiten en staan wereldsteden centraal die, net als Lille, zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. Ga mee op reis naar Rio, Detroit, Eindhoven, Phnom Penh of Séoul.

   

-------------------------------------------------

STEDELIJKE METAMORFOSES

Decors van het Carnaval van Rio, een opblaasbare reuzenlotus, wolken die in het station Lille Flandres boven uw hoofd hangen, een interactief symfonisch orkest in een kerk, ... De stad krijgt een ander aanzicht en kunst loert werkelijk om elke straathoek.

  • RAMBLA BRÉSILIENNE → Rue Faidherbe
  • THIERRY FOURNIER - Kleiner geheel → kerk Ste Marie-Madeleine
  • CHOI JEONG HWA : Breathing Flower → Hospice Comtesse / Love Me → Handelscentrum Euralille / Flowers Chandelier → Stadhuis - JR → Grand’Place
  • FRANCIS KURKDJIAN - Stratus → Hospice Comtesse
  • PANO CITY → Îlot Comtesse
  • BRAZILIAANSE TOTEM → Place du Marché in Wazemmes

Klik hier  voor een kaart met de metamorfoses

metamorfose

-------------------------------------------------

WERELDSE WEEKENDEN

  • Weekend Phnom Penh - vrijdag 8 - zondag 10 jan. 2016

Klik hier  voor een agenda met alle evenementen in het kader van Renaissance

seoul1

-------------------------------------------------

TENTOONSTELLINGEN

tot 17 januari 2016

Joie de vivre

Paleis voor Schone Kunsten, Lille

Vreugde in al haar vormen staat centraal. In schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie, film en muziek. Vreugde in de kunst uit zich in een ongekende dynamiek en kleurgebruik bij oude meesters en hedendaagse kunstenaars als Bruegel, Rubens, Chardin, Boucher, Fragonard, Tiepolo, Watteau, Carpeaux, Monet, Renoir, Matisse, Picasso, Dufy, Bourdelle, Chagall, Frank Capra, Stanley Donen, Doisneau, Brassai, Koons, etc. Meer dan 120 werken... Kortom, een tentoonstelling waar je blij van wordt.

pba lille joie de vivre

-------------------------------------------------

tot 17 januari 2016

 Expo Phnom Penh

 Hospice Comtesse, Lille

Op 17 april 1975 nemen de soldaten van de rode khmer bezit van de stad Phnom Penh. In drie dagen tijd zoeken meer dan 1,5 miljoen inwoners hun toevlucht. De hoofdstad van Cambodja wordt een spookstad. Het duurt tot midden jaren 90 voordat de stad opnieuw tot leven komt. Een 20-tal kunstenaars laat aan de hand van foto’s, films, street art en beelden de wederopstanding en de kracht daarachter zien.

phnom penh

-------------------------------------------------

tot 17 januari 2016

Séoul, snel, snel & Tu dois changer ta vie

Tripostal, Lille

Dit vroegere postsorteercentrum is nu de expositieruimte van Lille3000. Dit najaar zijn er tegelijkertijd 2 tentoonstellingen.« Séoul vite, vite vite » en « tu dois changer ta vie ».

Séoul, snel ,snel! neemt een duik in de energie, dynamiek en hypermoderniteit van het Zuid-Koreaanse Seoul en leer tegelijkertijd zijn traditionele volkscultuur kennen.

Tu dois changer ta vie! kaart de de meest uiteenlopende thema’s aan: wetenschap, filosofie, nieuwe technologieën… Het parcours is opgezet als een geluksspel waarin de bezoeker de hoofdrol speelt.

seoul

-------------------------------------------------

tot 17 januari 2016

Detroit

Gare Saint Sauveur, Lille
Het voormalige goederenstation GARE SAINT SAUVEUR en het MOCAD, Museum of Contemporary Art of Detroit, slaan de handen in elkaar. Aan de hand van beeld, geluid en grote installaties geven kunstenaars hun visie op de oude Motor City en op de nieuwe aangezichten van de stad, waarmee zij aanleiding geven tot de geboorte van de «City of Dreams». In de Gare Saint Sauveur is ook ruimte voor concerten, spelen, voorstellingen, filmvoorstellingen voor kinderen, Hotel Europa, stadsboerderijen, ...

detroit

   

-------------------------------------------------

tot 21 januari 2016

Chagall en de bron van de muziek

Museum La Piscine, Roubaix

Muziek speelde bij Chagall een grote rol. Centraal staat een kunstwerk dat hij in 1967 maakte voor de NYC Lincoln Center Metropolitan Opera House. Het is de derde expositie in korte tijd (2007: keramiek en 2013: volume) die het museum aan Chagall wijdt.

chagall muziek

-------------------------------------------------

tot 31 januari 2016

Chagall, van het palet tot het weefgetouw

MUba Tourcoing

Chagall was in zijn kunstenaarsbestaan altijd op zoek naar de authentieke kleuren en materie. Hij uitte zich dan ook in verschillende vormen, waaronder weefgetouwen en wandtapijten. Deze werken worden in deze expositie groots getoond.

chagall palet

-------------------------------------------------

Alle info over dit culturele festijn vind je op www.renaissance-lille.fr
 
 
 . 

 
   
   
   
img