Opening Villa Cavrois

Het Centre des monuments nationaux opent de deuren van de villa Cavrois in Croix (tussen Lille en Roubaix in) vanaf 13 juni 2015.

De Villa Cavrois is een ontwerp van de Franse architect Robert Mallet-Stevens. Hij was een neef van Adolph Stocklet, bouwheer van "het Paleis Stocklet" in Brussel, een van de hoogtepunten van de Wiener Secession en de Wiener Werkstätte en een meesterwerk van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann. Mallet-Stevens ging vaak het paleis in Brussel bekijken, maar hij was ook erg beïnvloed door het werk van de Nederlandse architect W.M. Dudok, en vooral van zijn raadhuis in Hilversum. De verwantschap tussen de Villa Cavrois en dit raadhuis is frappant.

VERVAL EN RENOVATIE

Toen in 1986 mevrouw Cavrois overleed, kwam dit modernistische gebouw leeg te staan en was het gedurende dertien jaar onderhevig aan systematische plunderingen en vernielingen. De meubelen, speciaal voor het gebouw ontworpen, werden in 1987 bij Sotheby Monaco verkocht. Zelfs een officiële bescherming als monument in 1990 kon de vernieling niet tegenhouden. Nu, na tachtig jaar, is dit indrukwekkende modernistische gebouw weer in al zijn pracht te bewonderen. Zowel het imposante gebouw, met een oppervlakte van 1840 m²,  het interieur met de meubels en de tuin, werden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

OPEN

Vanaf 13 juni kan de bezoeker dit unieke bouwwerk, toonbeeld van modernisme, opnieuw in al zijn glorie gaan bewonderen. Een bezoekersapp voor tablets maakt een interactieve rondleiding mogelijk, met een reconstructie in augmented reality van de gemeubileerde villa zoals ze er in 1932 uitzag. Een ‘artistieke infiltratie’ van kunstenaar Jean Sylvain Bieth maakt het bezoek compleet: enkele gebeurtenissen uit het leven van de familie Cavrois of uit de geschiedenis van de villa worden eruit gelicht.

Klik hier voor een filmpje  over hoe de villa was, in verval raakte en nu is.

Maak de officiële opening op 12 juni LIVE mee via http://live.villa-cavrois.fr/

website: villa-cavrois.monuments-nationaux.fr

cavrois1

cavrois2

cavrois3

PRAKTISCH

Elke dag open (behalve dinsdag)
juni - oktober: 10.30 - 18.30 uur
november - mei: 10.30 - 17.30 uur
img