Nieuw glasmuseum MusVerre

In hartje Avesnois opent op 1 oktober het vernieuwde glasmuseum MusVerre.  

De indrukwekkende collectie hedendaagse glaskunst van Sars-Poteries krijgt een nieuw onderkomen in een modern gebouw van blauwe leisteen in het lieflijke heggenlandschap van de Avesnois.

musverre1

Het museum biedt 4000 m² aan expositieruimte met meer dan 3000 werken in glas, waaronder...

  • een zeldzame collectie van 850 'bousillés' (1802 - 1937) fantasierijke en kleurige voorwerpen van de hand van de glasblazers van Sars-Poteries.
  • een unieke verzameling werken van hedendaagse glaskunstenaars van over de hele wereld (Japan, Verenigde Staten, Australië en Europa)
  • een tijdelijke installatie van Ann Veronica Janssens (1 oct - 26 feb.)

musverre2

De gevels en het dak zijn met blauwe leisteen uit de streek Henegouwen bedekt, die met het licht spelen en een nieuwe diepte aan de buitenkant geven. Het MusVerre is uitgedacht om in het natuurlijke landschap op te gaan en tegelijkertijd ermee te spelen. Bij binnenkomst in het museum overvalt je een gevoel van rust en ruimte.
In Sars-Poteries (1500 inwoners) wordt van oudsher glas gemaakt en het dorp is bij glasliefhebbers uit de hele wereld bekend door het ontwerpatelier, de kunstenaarsresidenties en de uitzonderlijke collecties.

musverre3

  • Van 1 oktober t/m 31 december 2016 kun je gratis kennismaken met het MusVerre.
  • De hele maand oktober vinden tal van activiteiten plaats.
  • Elke dag open van 11 tot 18 uur (gesloten op maandag en 25 december en 1 januari)

website van het MusVerre (FR)

musverre4

ZIEN en DOEN in de nabije omgeving:

- In Sars-Pories vind je op de daken van de huizen glazen pieken, in het Frans 'épi de fétage' genaald. Wandel door dit lieflijke dorpje van blauwe leisteen en rode baksteen en maak een gastronomische stop in restaurant Le Pavé de Sars.
- Neem je fiets mee, want Sars-Poteries ligt halfweg een 36 km lange groene as. Een oude spoorlijn is verworden tot autovrije wandel- en fietspad. Fiets naar het noorden richting Maubeuge en naar het zuiden richting de natuurschoon van het regionale natuurgebied Avesnois en het pittoreske plaatsje Liessies. Of volg de 42v km lange bewegwijzerde fietsroute 'Molens en kiosken van de Venen van Solre' Gratis te downloaden via www.opstapinnoord-frankrijk.com/fietsen
- Bezoek een van de 4 écomusea in de Avesnois: textielmuseum in Fourmies, glasblazerij in Trélon, houtbewerkingsmuseum in Felleries of bocagehuis in Sains-du-Nord
- Maak er een echt weekendje weg van en verblijf in het vakantieoord ValJoly. Rond een groot stuwmeer vind je tal van wateractiviteiten, huisjes om te huren en een camping. Of wat te denken van de charmehotels en B&B's die de streek van de Avesnois rijk is.
img