Museumweekend

Zaterdag 29 en zondag 30 september

Van 10 tot 18 uur (non-stop open) - Gratis

----------------------

Bailleul
Museum Benoît-De-Puydt
24 rue du musée De Puydt, 59270 Bailleul

EXPO: 1914-1917 BELLE ACHTER HET FRONT EEN MOEDER SCHRIJFT NAAR HAAR ZOON AAN HET FRONT

Aan de hand van fragmenten uit de briefwisseling tussen een moeder en haar soldatenzoon vertelt Belle achter de linies het intieme verhaal van een familie uit Bailleul tijdens de Duitse inval in oktober 1914 en de jaren met het Britse leger daarna. De tentoonstelling laat zien hoe de aanwezigheid van de Engelse militairen het dagelijks leven in Belle ontwrichtte. Multimedia, kunstwerken en historische documenten brengen de ingrijpende jaren tijdens tijdens de Eerste Wereldoorlog tot leven.

Rondleiding voor volwassenen (duur 1 uur)
zaterdag 29 nov. om 16 en 17 uur
zondag 30 nov. om 14.30 en 16 uur
Alleen op reservering 0033 3 28 49 12 70).

SPOOKSCHILDERIJEN

van 29 november tot 29 december
Bibliotheek Danielle en François Mitterrand

Ben je toch in Bailleul maak van de gelegenheid gebruik om de tentoonstelling te bezoeken die is ontstaan in samenwerking met de “Kleinste kunstgalerij ter wereld”. Aan de hand van de « “spookschilderijen” van het Museum Benoît-De-Puydt, werken die verloren gingen in 1918 maar waarvan de beschrijving teruggevonden werd; lieten verschillende hedendaagse kunstenaars en inwoners van Bailleul zich inspireerden om de schilderijen opnieuw tot leven te brengen.

----------------------

Bergues
Musée du Mont-de-Piété
1 rue du Mont-de-Piété, 59380 Bergues
www.musee-bergues.fr  

EXPO: ONTHULLING VAN HET NIEUWE KABINET  VOOR GRAFISCHE KUNST

Het musée du Mont-de-Piété de Bergues bewaart een van de belangrijkste collecties oude tekeningen van de streek. Dit fonds, even rijk als miskend, is afkomstig van de werken die schilder, handelaar en schilderijrestaurateur Pierre-Antoine Verlinde (1801 – 1877) maakte. Het bevat meer dan 1500 vellen van de 16de tot de 19de eeuw met werken van Sebastiano del Piombo, Maarten van Heemskerck, Nicolas Poussin, Simon Vouet en Antoon van Dyck. Dit fonds, zo goed als onbekend bij het grote publiek en enkel door een paar specialisten gekend, werd nog maar zelden tentoongesteld. 

Dankzij de Crédit Agricole Nord de France zal een kabinet voor grafische kunst ingericht worden in het museum. Dit zal d.m.v. rotatie de rijkdommen van deze collectie voorstellen. 

----------------------

Cassel
Musée départemental  de Flandre
26 Grand’Place, 59670 Cassel
www.museedeflandre.lenord.fr

EXPO: DE MACHT VAN HET BEELD TIJDENS DE GROOTE OORLOG   

In het kader van 100 jaar Groote Oorlog toont het museum een selectie van affiches, postkaarten en propagandafilms die invloed hebben gehad op het verloop van de oorlog en de publieke opinie. Bezoek in het museum de zaal die het vroegere kantoor was van Maarschalk Foch. Hij stuurde vanuit Cassel de geallieerde troepen aan.

THEATRALE RONDGANG 'LES ROBES A HISTOIRES' OVER DE GROOTE OORLOG    

zaterdag 29 nov. van 14 tot 17 uur  

HISTORISCHE RECONSTRUCTIE VAN DE SCHOTSE TROEPEN DOOR DE VERENIGING FLANDERS JOCK

zondag 30 nov. van 10 tot 18 uur

----------------------

Hazebrouck
Musée des Augustins
Place Georges Degroote, 59190 Hazebrouck

EXPO: LA MUSIQUE AU FUSEL 

Claude Ribouillault, muzikant en verzamelaar van instrumenten van volkse makelij, stelt ons een mooie tentoonstelling voor. De titel, een knipoog naar de Franse uitdrukking « la fleur au fusil»  zou u kunnen doen glimlachen, ware het niet dat het om het maken van muziek gaat tijdens die vreselijke Eerste Wereldoorlog. Het is geen kleine tegenstelling om vast te stellen dat de belangrijkste activiteiten van de soldaten tussen de gevechten zingen, dansen en muziek maken waren.

CONCERT McDONNELL TRIO: IT'S A LONG WAY TO TIPPERARY

Zondag 30 nov. om 16 uur

Van Ierland tot Frankrijk, van Duitsland tot de Verenigde Staten, een familie Ierse muzikanten brengen in liederen de gekruiste blikken van alle geallieerde of vijandige volkeren tegenover dezelfde beproeving bijeen: de Groote Oorlog.

Enkel op reservering 0033 3 28 43 44 46 of musee@ville-hazebrouck.fr)

----------------------

Saint-Omer
Musée de l’hôtel Sandelin
14 rue Carnot, 62500 Saint-Omer 

EXPO: ALPHONSE DE NEUVILLE, LA BATAILLE DE  L’IMAGE (DE VELDSLAG VAN HET BEELD)

Alphonse de Neuville wordt beschouwd als de grote schilder van de militaire conflicten tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. Deze kunstenaar, die afkomstig was uit Sint-Omer, is beroemd geworden om zijn veldslagtaferelen waaronder het schilderij « Les Dernières Cartouches », wat sindsdien een veelgebruikte uitdrukking is geworden in het gebruikelijke Franse taalgebruik maar ook door de illustrerende gravures bij grote romans. De Neuville wist op heroïsche wijze ‘ l’épopée de la défaite (het epos van de nederlaag)’ over te brengen en de alomtegenwoordigheid van zijn afbeeldingen in de media van destijds deden de eerste wraakgevoelens opborrelen.

BEZOEK-CONCERT

Zaterdag 29 nov. om 11 uur, Iin samenwerking met het Conservatoire à Rayonnement Départemental van Saint-Omer.

STAPPEN DOOR SAINT OMER

Zaterdag 29 nov. om 15.30 uur, Gecombineerd bezoek aan het museum en de kathedraal, bij de ontdekking van Sint-Omaars. In samenwerking met de Pôle d’Art et d’Histoire van Saint-Omer.
(alleen op reservering 0033 3 21 98 08 51).

IN HET SPOOR VAN ALPHONSE  DE NEUVILLE EN DE KUNSTENAARS UIT DE AUDOMAROIS VAN DE 19DE EEUW

Zondag 30 nov. om 15.30 uur,   In samenwerking met de Pôle d’art et d’histoire van Sint-Omer. (Alleen op reservering 0033 3 21 98 08 51)

----------------------

Steenwerck
Musée de la Vie Rurale
49 rue du Musée, 59181 Steenwerck
www.musee-steenwerck.com

EXPO: DE BEESTENBOEL VAN DE GROTE OORLOG

Het Musée de la Vie Rural heeft de kunstschilders, grafici en plastische kunstenaars uit de streek gevraagd een werk te maken rond het thema van dieren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze tentoonstelling loopt parallel met Bête de guerre (Oorlogsbeesten) , dat het verhaal vertelt van het inzetten van dieren tijdens het conflict. 30 kunstenaars hebben elk een schilderij of werk gemaakt dat waarbij de paarden, honden, duiven en andere dieren die geconfronteerd werden met de chaos van de oorlog met veel gevoeligheid aan bod komen.

KELTISCHE WAKE

Zaterdag 29 nov. om 20.30 uur

----------------------

Wormhout
Musée communal Jeanne Devos
17, rue de l’église, 59470 Wormhout
en Office du Tourisme
60 Place du Général de Gaulle, 59470 Wormhout

EXPO: DOOR DE LENS VAN MEVROUW DEVOS

De tentoonstelling kadert rond de uitgave van een jeugdboek gewijd aan Jeanne Devos. De eerste vrouwelijke professionele fotograaf. Uitgave van Le Marais du Livre in Hazebrouck.

VERNISSAGE VAN DE EXPOSITIE

Vrijdag 28 nov.  18 uur

SPROOKJES EN VERHALEN VAN JEANNE DEVOS

Zaterdag 29 nov. en zondag 30 nov. 15 – 17 uur

----------------------

we musees

we musees bailleul

we musees bergues

we musees cassel

we musees hazebrouck

we musees st omer

we musees steenwerck

Zaterdag 29 en zondag 30 september
Van 10 tot 18 uur (non-stop open)
Gratis

www.laregiondesmusees.fr
img