Groepsreis Frans-Vlaanderen

2 DAGEN / 1 NACHT
Geldig t/m 27 januari 2013

marguerite yourcenar expo

Marguerite Yourcenar en de Vlaamse schilderkunst

Op het grensgebied van Frankrijk en België liggen de Frans-Vlaamse heuvels. In het hart van dit gebied vind je op de Zwarteberg het departementale natuurgebied Marguerite Yourcenar. Hier bracht de gelijknamige schrijfster haar jeugd door. Het Musée de Flandre in Cassel presenteert deze winter een uitzonderlijke expositie over Marguerite Yourcenar en de Vlaamse schilderkunst.  Van de Kasselberg tot het boekendorp Esquelbecq en via de villa Yourcenar in St-Jans-Cappel tot het belfort en museum Benoit-de-Puydt in Bailleul… ontdek gedurende twee dagen de rijkdom van het Frans-Vlaamse erfgoed.

Prijs: 164 € inclusief / pers voor 2 persoonskamer*

25 € extra voor 1 persoonskamer
* op basis van 25 personen

Bij de prijs inbegrepen:  Toegang tot de musea en andere locaties, rondleidingen, 2x lunch + 1x diner (drankjes inbegrepen), 1 nacht in een 3-sterren hotel in het centrum van Bailleul.
Niet inbegrepen:  vervoer, toeslag voor 1 persoonskamer, persoonlijke uitgaven, verzekering

_______________________________

DAG 1

musee de flandre

Zwarteberg

benoit de puydt museum

 • Ontvangst met koffie in Cassel
 • Het prestigieuze Hotel de la Noble Cour, waarin het Musée de Flandre is gevestigd, opent haar deuren om de uitzonderlijke expositie Marguerite Yourcenar en de Vlaamse schilderkunst te bekijken. Landschappen en portretten uit de 15de en 16de eeuw.
 • Vervolgens krijg je een rondleiding door Vlaanderens hoogst gelegen stad, Cassel. Bewonder de gevels, steegjes en de molen bovenop de Kasselberg.
 • Na deze inspanning volgt de ontspanning rond een aangename maaltijd in een estaminet. In Frans-Vlaanderen is gulzigheid geen zonde, maar een manier van leven!
 • In de bus vertelt een gids over de charme van de Frans-Vlaamse dorpen, waarvan enkelen het label ‘Village Patrimoine’ hebben gekregen. In St-Jans-Cappel bezoek je het plaatselijke museum over schrijfster Marguerite Yourcenar. Een korte film presenteert de belangrijkste momenten uit haar leven. Daarna gaat het richting het natuurgebied op de Zwarteberg. Een ware oase van rust waar in het midden de villa staat, die nu een residentie is voor Europese schrijvers.
 • Aan het eind van de middag kun je je op je gemak installeren in het 3-sterren hotel in Bailleul. Dit stadje is na de Eerste Wereldoorlog als een Vlaamse stad uit de as herrezen. Het diner vindt plaats in een restaurant met streekkeuken op loopafstand van het hotel.

_______________________________

DAG 2

belfort bailleul

bier

molen

 • Ontbijt in Bailleul, de stad van zeemeermin Mélusine.
 • Rondleiding in het museum Benoît-De-Puydt. Dit museum is opgericht in 1859, de collectie bestaat uit een schenking van een rijke verzamelaar. Voor vertrek uit Bailleul beklim je het belfort voor een panoramisch uitzicht. Deze klokkentoren met 35 klokken heeft een vermelding op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
 • In de bus vertelt een gids over de omgeving. Stop onderweg in Wormhout voor de lunch.
 • Het boekendorp Esquelbecq (achtste van Frankrijk en enige ten noorden van Parijs) heet je welkom. De boekhandelaren en ambachtsmannen delen graag hun passie voor boeken.
 • Daniel, de lokale bierbrouwer, nodigt je aan het eind van de dag uit om te proeven van zijn befaamde ‘Blonde d’Esquelbecq’, tenzij je de voorkeur geeft aan ‘La Rouge Flamande’.* Frans-Vlaanderen kun je niet verlaten, zonder van een goed glas bier genoten te hebben.
CONTACT EN RESERVATIE

Toeristische Dienst van Noord-Frankrijk
Jeroen Stam (NL)
0033 3 20 57 59 95
jstam@cdt-nord.fr

img