Festiviteiten 300 jaar grens

zomerzoektocht

 

logo Nord Magnetic

Zomerzoektochten Frans-Vlaanderen

Vier deze zomer 300 jaar grens op de fiets! Je vindt hier  vanaf 16 mei de routebeschrijvingen van de speciale zomerzoektochten net over de grens in Armentières, Bailleul en Hondschoote. Het begin en eind van de routes is bij de betreffende Dienst voor Toerisme. Onderweg zijn er vragen om op te lossen. Bij deelname aan minstens 2 zomerzoektochten maak je kans op mooie prijzen.

 

Nord Magnetic

In het pinksterweekend (17-20 mei) vindt op de grens een groot festival voor levende kunsten  plaats. Het gaat om de eerste editie van Nord Magnetic in Bailleul, Hazebrouck (F) en Poperinge (B). 4 dagen lang met meer dan 100 animaties en voorstellingen met als rode draad het thema grens. 

grenspost

 

grensverbeelding

Grensposten in de kijker

Franse en Belgische kunstenaars krijgen de sleutels van drie grensposten. Het gaat om: 

  • Grenspost Adinkerke/Ghyvelde waar Kamagurka de vrije hand krijgt
  • Grenspost Callecannes, in de schaduw van de Katsberg
  • De gigantische vlakte op de E-17 autosnelweg ter hoogte van Rekkem-Ferrain

De kunstenaars mogen elk hun eigenste land creëren Deze artistieke opdracht moet ervoor zorgen dat ‘300 jaar Grens' of '20 jaar ontgrenzen' weer een (tijdelijk) baken in het landschap wordt. Twee van de drie kunstwerken worden officieel voorgesteld aan het brede publiek eind juni 2013 en blijven minstens zo staan tot eind april 2014.

_______________

Grenspalen

van 6 juli tot 1 september 

In 1713 (en later tot midden 19de eeuw) werden langs de Frans-Belgische grens palen geplaatst om de grens te markeren. Deze grenspalen zijn balkvormige arduinen sokkels waar ofwel een tweekoppige adelaar en een Franse lelie (18de eeuw) of een F en N (19de eeuw) waren ingebeiteld.

300 jaar later krijgen kunstenaars de vrije hand om nieuwe artistieke palen met teksten te maken. De palen krijgen een speciale plek in België en Frankrijk. Tijdens het Kunstenfestival Watou 2013  kunnen de bezoekers de letterkappers ter plekke aan het werk zien.

 

Op stap met beeldende kunst en grensvertelsels

Rondom de grens leven tal van verhalen. Deze typische grensverhalen van weleer prikkelen ook kunstenaars van vandaag. Tot 14 juli kun je tijdens een heerlijke fietstocht van zo'n 25 km langs de Leie genieten van beide werelden: langs dit traject versmelten het kunstproject ‘grensverbeelding' en het mondeling erfgoedproject “streekvertelsels.be” met elkaar… Onderweg ontdek je de nieuwe grensbeelden die  jonge kunstenaars creëerden langs de Leie en in de centra van de vier gemeenten. Installaties, fotografie, beeldhouwwerk, keramiek, textiel, schilderijen, reverse graffiti … door Vlaamse en Franse kunstenaars en de Academie voor beeldende kunst van Menen. Op een aantal binnenlocaties kan je genieten van ander tentoongesteld werk van dezelfde kunstenaars.

Naast kunst vind je langs dezelfde route 15 authentieke radio's in een gezellig decor. Ze vertellen je de typische grensvertelsels uit de tijd van toen. Via het project streekvertelsels.be werden namelijk verhalen verzameld in de streek.  Je hoort er spannende smokkelverhalen, vertelsels van grenzeloze liefdes, het relaas van grensarbeiders en nog zoveel meer!

Alle locaties zijn open op donderdag, zaterdag en zondag, van 14u00 tot 17u00, een kaart vind je in de instappunten (Tabaksmuseum, Schippershof, la Galerie)

Kaart van de fietsroute

Link naar catalogus  

Wervik

 

kepis

Wervik is Reuze

zondag 14 juli

In Wervik (B) en Wervicq-sud (Fr) waar de Leie nu de grens vormt vindt op 14 juli een reusachtige dag plaats. Zo is er onder meer een museumdorp, een speeldorp, een kunstdorp, een huwelijk tussen twee nieuwe reuzen en een streekproductenmarkt. Vanuit heel West-Vlaanderen en Noord- Frankrijk strijken handelaars, met hun streekproducten neer in Wervik en Wervicq-Sud. Je kunt er proeven en kopen aan de talrijke standjes die je zult vinden op de weg van de Vlamingstraat in Wervik tot en met rue de l’Industrie in Wervicq-Sud

 

Képis

Tot 30 september in het Musée de la vie frontalière in Godewaersvelde

Een collectie van 70 kepies van voornamelijk Franse en Belgische douaniers. Van de tweekantige steek uit de napoleontische tijd tot de kepies van vandaag - zelfs die van de vrouwelijke douaniers, die een andere kepie droegen naargelang de functie die ze uitoefenden.

 Musée de la vie frontalière
 98, rue de Callicanes
 59270 Godewaersvelde

Je vindt het overzicht van alle evenementen op www.300jaargrens.eu