Expo Odyssee der Dieren

De Vlaamse dierenschilders uit de 17de eeuw

t/m 22 januari 2017

De Vlaamse meesters en dierenkunst... een onderbelicht aspect. De expo 'Odyssée der Dieren' in het Musée de Flandre in Cassel  laat zo’n 100 schilderijen zien van 17de eeuwse Vlaamse meesters. Roelandt Savery, Frans Snijders, Jan Fijt en Paul de Vos.

In de 17de eeuw ontdekt de Vlaamse schilderkunst een wel zeer bijzonder genre: het dierenschilderij. De Vlaamse schilders zijn dan al meesters in de min of meer getrouwe weergave van het dier, in een soort van fantastisch realisme.

Het proces van specialisatie neemt een aanvang; jachttaferelen en marktkramen weerspiegelen weelde en verfijning. De aardse paradijzen roepen een vervlogen tijd op waarin roofdier en prooi naast elkaar bestaan in zoete harmonie.

Geweld, inherent aan het beestachtige karakter van het dier, wordt niet ontkend, in tegendeel! Het wordt opgevoerd in meesterlijke composities waar wij de kracht van het dier maar ook medeleven voelen. Daar springt de constante strijd om te overleven in het oog, een odyssee van het sublieme die de schoonheid van het dier nog overstijgt.

odyssee dieren1

paul de vos

 

Bezoek deze expositie tijdens de herfstvakantie met korting . (Van 25 oktober t/m 6 november 2016)

Rondleiding elke zondag in het Nederlands om 14.30 uur en om 15.45 uur. Audiogids in het Nederlands (2 €).

odyssee dieren2

Musée départemental de Flandre
26 Grand Place, Cassel
T: 0033 (0)3 59 73 45 60

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag: 10 - 12.30 uur en 14 - 18 uur
Zaterdag en zondag: 10 - 18 uur
img