Duinkerke 2013: regionale culturele hoofdstad

container

Voor de derde editie van regionale culturele hoofdstad van Noord-Frankrijk is voor 2013 de keuze gevallen op Duinkerke. Dat betekent dat er vanaf april tot en met december tal van buitengewone activiteiten plaatsvinden in de havenstad, zoals parades, fanfares, concerten, tentoonstellingen en heel wat andere verrassingen. Met het thema ‘de grote reizen’ laat deze bedrijvige stad laat zich van haar beste kant zien, met als klap op de vuurpijl de opening van een gloednieuwe locatie voor het museum FRAC.

zeilschepen

grote reis

opening frac

world street dance

30 mei – 2 juni
Aanlegplaats Duinkerke
Duinkerke is de aanleghaven voor een vloot aan grote internationale schepen,waaronder de Kruzenshtern, het opéén na grootste zeilschip ter wereld! Intotaal zijn een tiental grote oude zeilschepentoegankelijk voor het publiekvoor bezoekjes en zelfs voor tochtenop zee! Tegelijkertijd vinden er verschillendeevenementen plaats: eententoonstelling in het havenmuseum(verzamelingen van Europese maritiememusea), het filmfestival Ecransde Mer, concerten, enz.

____________________

7 juli
De grote reis
Vanaf 15 uur vind in de straten van Duinkerke een enorme straattheatervoorstelling plaats.Het gaat over alle helden van het dagelijkse leven, alle ‘Jannen met de pet’ die worden geboren, groeien, werken en sterven. Ze vertrekken allen voor dezelfde Grote Reis, die van het leven. Op basis van dit eenvoudige idee hebben de regisseur van het Théâtre attrape in Brussel,Stanislas, en de Scène Nationale Le Bateau Feu 14 professionele kunstgezelschappenen 800 liefhebbers opde been gebracht. In totaal zullen een twintigtal taferelen,die een combinatie vormen van praalwagens,acrobat ieën,choreografieën,gezangen en theater, de Duinkerkse strateninnemen voor een uitzonderlijk grote stoet vol emotie.

____________________

6 juli – 6 oktober
l’art à l’épreuve du monde
Deze tentoonstelling verzamelt onder het toezicht van Jean-Jacques Aillagon,werken van het FRAC en vanhet LAAC, alsook talrijke belangrijkewerken uit de collectie van François Pinault en verschillende musea uit Nord-Pas de Calais. Op een atypische plek in het centrum van Duinkerke steltde tentoonstelling het engagement van de kunstenaars ten opzichte van het lot van de mensheid in vraag.

____________________

14 – 15 september
opening FRAC
Feestelijke opening van het Fonds Régional d’Art Contemporain (FRAC).Presentatie van de collectie in het nieuwe gebouw, ontworpen door dearchitecten Lacaton en Vassal en monumentalewerken in de AP2-Hal.

____________________

9 – 10 november
The world street dance
Dit dansfestijn wordt voor de 1ste keer georganiseerd in Duinkerke en is dé internationale referentiewedstrijdvan de hiphop-dans.In het Kursaal beleef je de battles van delegaties van 8 landen: Brazilië, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Marokko, Nederland en Rusland. Onder het alziende oogvan een kennersjury en op live begeleiding van een DJ brengen de danserseen uitzonderlijke show binnende vier categorieën: break, pop, locken new style. Binnen het kader van ditevenement worden er ook initiatielessen hiphopdans aangeboden (volledig programma op www.theworldstreetdance.com).

 

Dit is nog maar een greep uit de meer dan 600 andere evenementen.
Ontdek het volledige programma op www.dunkerque-culture2013.fr
img