5 jaar Musée de Flandre

Op 23 oktober bestaat het Musée de Flandre  in Cassel precies  vijf jaar. Dat betekent 310.000 bezoekers en 10 tijdelijke tentoonstellingen in het statige 16de  eeuwse “hôtel de la Cour Noble”.

In het weekend van 24 en 25 oktober wordt deze vijfde verjaardag gevierd. Het museum is gratis te bezoeken  en er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd. Speciaal voor deze gelegenheid zullen enkele belangrijke hedendaagse kunstenaars, zoals Jan Fabre, Wim Delvoye en andere voor deze gelegenheid nieuw werk uitlenen.

Expo De Tijdloze Teniers

 In deze expositie staat het grafische werk van de Vlaamse barokschilder David Teniers II (1610-1690) centraal. In de tentoonstelling worden 60 gravures getoond, sommige in relatie met schilderijen. De expositie geeft de bezoeker een beeld van het rijke oeuvre van Teniers en toont ook aan hoe hij tot na de achttiende eeuw kunstenaars heeft beïnvloed.

Al tijdens zijn leven inspireren zijn beroemde kermissen, waarin boeren en burgers zich vermaken in weidse buitenzichten, de herbergtaferelen met rokers en drinkers, de capriolen van apen, de grotten van heksen of geheime werkplaatsen van alchemisten, veel Europese graveurs. In de 17e en 18e eeuw worden de werken van de grote meester min of meer getrouw gekopieerd. Het bewijs van dit niet aflatende succes is dat in de negentiende eeuw schilders Teniers nog steeds navolgen, zich baserend op prenten, en er zelfs niet voor terugschrikken zijn handtekening te imiteren!

Te bezichtigen tot 24 januari 2016. De informatie en een audiogids zijn ook in het Nederlands beschikbaar. Elke zondag om 11 en 14 rondleidingen in het Nederlands.

------------------

Klik hier voor een overzicht van de exposities dit najaar in Noord-Frankrijk

-----------------

Klik hier voor info over het vernieuwde Museum voor Schone Kunsten van Valenciennes

cassel musee flandre

david teniers

img