450 jaar Beeldenstorm

Dit jaar is het exact 450 geleden dat de Beeldenstorm uitbrak in het nu Noord-Franse Steenvoorde. Op 10 augustus 1566 sloeg de vlam in de pan in de Franse en Vlaamse Westhoek en begon de geuzenopstand. Was dit enkel een godsdienststrijd of was er meer aan de hand?  

Dit evenement wordt herdacht met speciale diensten en lezingen.

-------------------------

1566-2016: les Gueux se révoltent: tentoonstelling in Noordpeene

tot 30 november 2017: La maison de la bataille, Noordpeene

In een tweetalige expositie presenteert het Huis van de Slag de context, het verloop en de consequenties van de Geuzen-opstand in de Westhoek en de afscheiding van de Noordelijke Nederlanden.

Deze tijdelijke expositie is de zien tijdens de vaste openingsuren van het museum, woensdag t/m zondag, van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur.

Bezoek deze expo voor 4€ i.p.v. 5€ per persoon

www.musee-noordpeene.eu

-------------------------

beeldenstorm

Expositie ‘Anonymes’, Esquelbecq

 tot 30 oktober 2016

Het vernietigen van beelden en met name het schrappen van een gezicht is een symbolische daad. Recente voorbeelden van iconoclasme laten zien dat de vernietiging van de beelden nog steeds relevant is. 40 jaar geleden werd de kerk Saint Folquin in Ekelsbeke verwoest door een brand.
In de tentoonstelling “Anonymes” werken hedendaagse kunstenaars rond het thema van het verlies of de beeldvervorming.

De tentoonstelling is elke zondag van 14 tot 18 uur te bezoeken.
Atelier Modulo, Rue de Bergues 3bis Esquelbecq

-------------------------

IMG_0343

   

Herinneringsplekken

Treed in het spoor van de geuzenopstand. Bezoek enkele historische plekken  die gelinkt zijn aan de beeldenstorm en die je dwars door Frans-Vlaanderen voeren. Stippel je eigen route uit en kom in Englos, Bailleul, Rubrouck, Noordpeene en Hondschoote. Verken een lieflijke en landelijke streek, die 450 jaar terug deel uitmaakte van de 17 provinciën. Ontdek een weergaloze streek en krijg beter inzicht in de verschillende aspecten die leiden tot deze woede-uitbarsting.

-------------------------

geuzenkapel

Lezing door Alain Lottin (FR)

zaterdag 15 oktober, 16 uur – Paul Hazard zaal in Noordpeene

Lezing over de ‘revolte van de geuzen’ door Alain Lottin, de specialist op het gebied van de Beeldenstorm in Frans-Vlaanderen. Alain Lottin is emeritus hoogleraar, voormalig werkzaam aan de geschiedenis-faculteit Lille III en de Universiteit van Artesie (Arras). Hij is vooral bekend van zijn boek Les Casseurs de l’été 1566 . Entree: 4€ (lezing + bezoek aan het Huis van de slag om de Peene)

-------------------------

 
   
   
   
   

Voor meer informatie over de verschillende activiteiten rond 450 jaar Beeldenstorm

 
img