2 zomerse exposities: Romeinse opgravingen in Noord-Frankrijk

bavay opgraving

bavay forum antique

Net voorbij de Noord-Franse grens, rond Valenciennes, vinden deze zomer 2 grote tentoonstellingen plaats over Romeinse opgravingen.

Het museum voor Schone Kunsten in Valenciennes presenteert tot 16 september ‘Famars, stad van de oudheid en oorsprong van Valenciennes’. Famars of Fanum Martis was al vroeg een belangrijke stad. In de 3de eeuw strekte de stad zich uit over 150 hectare en had het een badhuis en theater. De tentoongestelde voorwerpen geven een beeld van het dagelijks leven van het begin van de 1ste eeuw tot de 5de eeuw n.C.

Romeins marktplein 
20 km verderop ligt het Forum Antique van Bavay, op het kruispunt van 7 heirwegen. Het museum is opgebouwd rond de overblijfselen van een Romeins marktplein, een van de grootste van het Romeinse rijk (240 m lang en 110 m breed). In ‘op reis door de collecties van bavay, archeologische vondsten van 1780 tot 1976’ worden nog tot 27 augustus voor het eerst alle voorwerpen die op de plek van het oude Bagacum werden gevonden tentoongesteld: keramiek, potten, brons, glaswerk…

Bezoek deze en 13 andere Noord-Franse musea met korting: ‘2 personen voor de prijs van 1’. Gebruik hiervoor de speciale kortingsbonnen uit de toeristische gids ‘Op stap in Noord-Frankrijk’. De gids is hier gratis aan te vragen.

img